Hvad er Trigeminus Neuralgi?

Trigeminus neuralgi er en stikkende ensidig ansigtssmerter, der udløses ved tygning eller lignende eller ved at trykke ramte områder i ansigtet.

Lidelsen påvirker den højre side af ansigtet 5 gange oftere end den venstre.

Pateinter med Trigemunis Neuralgi klager over en vedholdende sinus smerte eller tandpine, der kan varer timevis.Det udløses ved at kæben bliver bevæget eller der for eksempel drikkes væske.

Ikke overraskende starter patienter med trigeminus neuralgi at søge pleje hos deres tandlæge, men løsningen til smerten skal findes et helt andet sted.

Som Trigenimus-patient kan man lokalisere smerten meget præcist. Den sidder nødvendigvis ikke kun en af de tre nervebane i ansigtet.

Smerten er karakteriseret ved at være meget svær.

Den begynder med en fornemmelse af elektriske stød i det berørte område,

Herefter udvikler den sig hurtig til en ulidelig ubehag, som man kan følt dybt i ansigtet,

Flere patienter beskriver smerten som intens jagende. Dog skal man være opmærksom på at intense jagende ansigtssmerter også kan være symptomer på andre hovedpine-former, og derfor er vigtigt at det er en smertespecialist, der stiller ens diagnose.

Ny forskning viser, at Trigeminusneuralgi, der er én af verdens mest smertefulde lidelse, ofte skyldes blodkar, der trykker på nerver i hjernen. Den nye viden kan føre til operationer, der kan forandre de hårdt ramte patienters liv

Og med den rette scanningsteknik vil læger nu kunne vurdere, om blodkartryk er årsag til lidelsen og på sigt forhåbentlig blive bedre til at forudsige, om der vil være en god chance for, at en hjerneoperation vil virke.

En MR-hjernescanning af høj kvalitet og en radiolog med speciale i hjernen vil fremover muligvis kunne sige, hvilke patienter der formentlig kan have gavn af en hjerneoperation, hvor blodkar flyttes væk fra nerven, konkluderer forskerne bag undersøgelsen.

Frederikke Aabo-Rosendal har en dyb indsigt i trigeminus-neuralgi. Hun udtaler, der er forbavsende mange der ikke har fået stillet den rette diagnose. Når det kommer til kroniske smerter, er det virkelig vigtig at blive tilset af en specialist med det rette udgangspunkt.

For mange smertepatienter har aldrig stillet den rette diagnose og så er det svært at udføre den rette behandling. Det gør sig gældende mange af de forskellige former for kroniske smerter – kroniske ledsmerter, kroniske nakkesmerter, kroniske rygsmerter og ikke mindst for de forskellige hovedpine-former, der er.

For trigeminus Neuralgi handler det virkelig om at den lokale tandlæge er inde i sit stof for at spotte hvorvidt han/hun står overfor en patient med denne specielle form for ansigtssmerter.

Når først diagnosen om trigeminus neuralgi er stillet, er der en lang række behandlinger mulige. Neurokirurgisk Smerte er specialister i trigeminusneuralgi. Her er det neurokirurger der varetager behandlingen, og det giver nogle flere muligheder, da også smertekirurgi kommer i spil.

Neurokirurgisk Smerteklinik tilbyder et fuldt behandlingsforløb for patienter med kroniske smerter – ikke mindst patienter med trigeminusneuralgi. De har klinikker både i Aarhus og i københavn. Som privatklinik tilbyder de hurtig adgang til effektive smertebehandling. Typisk kan man starte behandlingen inden for 3 dage.

You might like

About the Author: Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *