Ting du ville ønske du vidste om dagpenge

Der er nogle ting, hvor man bare tænker at det er sådan, at landet ligger. Hvis man har en bil, så skal man bruge benzin før den vil køre. Hvis man lejer en lejlighed, så skal man betale husleje. Og hvis man er medlem af en a-kasse, så har man ret til dagpenge. Den sidste er lige så sand, som de to første eksempler, udover at der faktisk er nogle særlige regler, som gør at man faktisk ikke er sikker på, at få dagpenge selv hvis man er medlem af en a-kasse.

Dagpengeperiode

Først og fremmest er det vigtigt, at man ved, at man kun kan få dagpenge i en bestemt periode. Den periode er det man kalder for en dagpengeperiode. Når den periode er slut vil man ikke længere have ret til dagpenge før man har optjent retten igen. I øjeblikket er det sådan, at man maksimalt kan få dagpenge i to år over en treårig periode. Når den periode er blevet opbrugt skal man altså optjene retten igen. Det gør man ved at arbejde. Der skal man arbejde mindst 52 uger som fuldtidsforsikret eller i stedet 34 uger som deltidsforsikret. Og det skal ske inden for en treårig periode. De specifikke regler kan man læse meget mere om på nettet. Der er dog mere, som man bør vide om dagpenge udover at der findes en dagpengeperiode. Der er f.eks. mange, som ikke ved hvad karensperiode betyder.

Karensperiode

Karensperiode er et lidt spøjst ord, og det er derfor ikke så underligt, at der er rigtig mange, som ikke er bekendte med betydningen af det. Kort sagt kan man faktisk sammenligne det med en helt normal karantæne, som man kan få fra diskotekker eller andre steder. I den her forbindelse vil det så være en karantæne fra at have retten til dagpenge. Den karantæne kan man få af forskellige årsager. Hvis man f.eks. selv siger op kan man risikere at komme i en karensperiode, men det kan også ske hvis man bliver selvforskyldt opsagt.

Som grundregel bliver man sat i karensperiode hvis man selv siger op. Der vil man være i 111 timer, som svarer til tre ugers fuldtidsarbejde. Det er naturligvis kun tilfældet hvis man er heltidsforsikret. Hvis man er deltidsforsikret vil det i stedet være tre gange af ens normale arbejdstid. Der er dog situationer, hvor man ikke bliver sat i karensperiode selv hvis man har sagt op. Hvis man f.eks. er blevet syg eller man er nødsaget til at flytte, hvis f.eks. ens ægtefælle har fået et fast arbejde et andet sted, og man derfor er nødt til at flytte med.

Hvis man bliver afskediget har man som grundregel ret til dagpenge, men ikke altid hvis det er selvforskyldt. Hvis man f.eks. har stjålet fra arbejdet, eller måske har valgt ikke at dukke op, og man derfor er blevet fyret, så vil man komme i karensperiode, og altså dermed have karantæne fra at modtage dagpenge.

You might like

About the Author: Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *